Ispitivanje šipova

Ispitivanje integriteta šipova testom integriteta šipa sa senzorom

Test integriteta šipa sa senzorom (SIT) u praksi se zove i test eha zvuka (SET) ili test eha šipa (PET), a pripada grupi niskodilatacionih testova (LST). Test integriteta šipa sa senzorom (SIT) zasniva se na teoriji jednodimenzionalne propagacije talasa kroz šip, s ciljem utvrđivanja: stvarne dužine šipa, postojanje defekata i diskontinuiteta i redukcije poprečnog preseka šipa. Takođe, analiziraju se: promena signala u domenu glave šipa, kvalitet odziva signala u bazi šipa, promena impedance duž stabla šipa, promena slojeva tla u kojima je šip izgrađen i postojanje proširenja poprečnog preseka duž stabla šipa. Ovaj test, zapravo, jeste indirektna metoda analize integriteta šipa, s obzirom na to što se ispitivanje sprovodi analizirajući propagaciju talasa duž šipa, ali indukcijom talasa sa glave šipa. Test je brz, efikasan, sofisticiran i dovoljno pouzdan za praktičnu primenu. Ovim testom se ispituju integriteti svih tipova armiranobetonskih šipova: bušeni, CFA i pobijeni. Takođe, ispituju se i radni (eksploatacioni) i probni (testni) šipovi. Metodologija ispitivanja integriteta šipa sa senzorom definisana je standardom ASTM D5882.

Oprema za ispitivanje se sastoji iz: mehaničkog čekića, senzora (akcelerometra), hardverskog sistema za konvertovanje i akviziciju podataka i softverskog sistema (PET) za procesiranje i vizuelizaciju podataka (kompanija iz Velike Britanije – “Piletest”).

Mogu se izdvojiti tri grupe reflektograma: klasični ili standardni reflektogrami koji ukazuju na dobar kvalitet integriteta šipa, reflektogrami koji ukazuju na moguću redukciju integriteta šipa, pa zahtevaju dodatne analize i reflektogrami koji jasno ukazuju na značajniji problem integriteta šipa. Detaljnija klasifikacija reflektograma može se sprovesti prema: − AA – ispravan šip s pozitivnim refleksijama ili kod koga se pre refleksije od baze šipa identifikuju manje promene brzine i odstupanja brzine propagacije talasa, ne veće od 5% od prosečne brzine propagacije talasa; − AB – refleksija od baze se jasno ne identifikuje, ali i nema znatnih smanjenja impedance, pri čemu je moguć razlog za nepostojanje refleksije od baze velika krutost tla; − PF – postoji jedna negativna refleksija ili više njih i/ili postoji bar jedno smanjenje impedance, a s obzirom na to što je refleksija od baze smanjena, impedanca je manja nego kod defekta kod koga nema refleksije od baze; − PD – brzina propagacije talasa odstupa više od 5% od prosečne brzine propagacije talasa, a što ukazuje na moguć defekat šipa, pri čemu postoji jedna refleksija ili više njih koje maskiraju refleksiju od baze šipa; − IR – znatno kompleksan signal (odgovor), a što, između ostalog, ukazuje na loš kvalitet betona pri vrhu šipa i/ili na to da je ispitivanje sprovedeno suviše rano da bi beton dostigao potrebnu čvrstoću.


Pre sprovođenja testa, okrajcuje se beton i glava šipa se očisti od prašine i ostataka odlomljenih delova betona. Na slici su prikazani šipovi (glave šipova) pripremljeni za ispitivanje testom integriteta šipa sa senzorom.

Geomehanički tim

Hvala Vam na poseti našoj internet stranici. Možete nas kontaktirati putem elektronske pošte i mi ćemo se potruditi da Vam odgovorimo u najkraćem roku. Takođe možete nas kontaktirati putem telefona ili nas zapratiti na nekoj društvenoj mreži.

Bulevar Zorana Đinđića 89
Beograd, Srbija 11000

office@gmtim.rs

+381 11 618 36 49

Vaša poruka je poslata. Hvala Vam!