SDA

Tehnologija SDA ( Soil Displacement Auger )

Preduzeće GEOMEHANIČKI TIM d.o.o. iz Beograda jedno je od retkih firmi koje u svom radu primenjuje SDA tehnologiju, odnosno armirano-betonske šipove Solid Displacement Auger (SDA) tehnologijom. SDA tehnologija se primenjuje kod nestabilnih terena i veoma je efikasna kod rastresitih i nekonsolidovanih materijala. Sama tehnologija izvođenja je efikasna i brza jer se sve operacije izvode u kontinuitetu, bez prekida isto kao kod CFA tehnologije. Tehnologije SDA šipova sa primenom specijalnog alata utiskuje zemlju sa strane, samim tim pojačava samu nosivost šipa. SDA tehnologija je kombinacija pobijenih i CFA šipova i odlična je zamena za pobijene šipove jer prilikom izvođenja ne stvara velike vibracije na tlo, dozvoljava da se primeni u urbanim sredinama.

Primena SDA tehnologije zahteva angažovanje specijalne mehanizacije kao što je MAIT HR 180 sa specijalnim alatom. Kako smo mogli čuti od naših sagovornika sam način izvođenja SDA šipova ima tri operacije: bušenje, betoniranje odozdo na gore, kroz sistema mašine koja je priključena direktno na auto-pumpu preko koje se ubrizgava beton kroz sistem mašine, armiranje i spuštanje armiranog koša na projektovanu dubinu.

S obzirom na specifičnu težinu mehanizacije, kao i samu tehnologiju izrade, radni plato mora biti adekvatno pripremljen, dobro isplaniran samonikli materijal i uvaljan. Na ovako pripremljenoj podlozi izvesti zastor od šljunaka ili tucanika sa dobrim zbijanjem od 30 Mpa do 35 Mpa. Pripremljen teren treba da omogući dreniranje od atmosferskih padavina i kao takav omogućava kretanje i pravilan rad angažovane mehanizacije, opreme, ispravno centriranje, nivelisanje i bolji učinak.Između ostalog potrebno je prilagodit radni plato tako da se mehanizacija kreće u nazad i vrši prethodno navedene operacije.Pre samog početka radova vrši se spajanje samog sistema mašine sa autopumpom. Nakon spajanja sistema potrebno je propumpati cementno mleko kroz sisteme auto-pumpe i sistem mašine.


Tehnologija bušenja SDA metodom:

Pre početka bušenja potrebno je da se, od strane geometra, obeleži čeličnim ankerima dužine 30cm tačan položaj i centar šipova. Nakon toga se navodi mehanizacija na tačnu poziciju šipa, niveliše kula, spušta specifična burgija na nultu kotu po čemu se podešava kompjuter u mašini za određivanje dubine i praćenje izrade šipa. Započinje se sa bušenjem. Bolja strana tehnologije SDA šipova je ta koja prilikom izrade samih šipova ne vadi zemlju iz rupe šipa sto automatski smanjuje potrebu angažovanosti bagera kao i kamiona za odlaganje zemlje. Pre početka betoniranja uzima se uzorak iz auto-miksera, vrši se razlivanje pomoću Abramsovog konusa . Potrebno razlivanje betona treba da bude od 56cm do 60cm.

Geomehanički tim

Hvala Vam na poseti našoj internet stranici. Možete nas kontaktirati putem elektronske pošte i mi ćemo se potruditi da Vam odgovorimo u najkraćem roku. Takođe možete nas kontaktirati putem telefona ili nas zapratiti na nekoj društvenoj mreži.

Bulevar Zorana Đinđića 89
Beograd, Srbija 11000

office@gmtim.rs

+381 11 618 36 49

Vaša poruka je poslata. Hvala Vam!